top of page

REDENEN WAAROM JE MOGELIJK MOEITE HEBT MET AFVALLEN

Je herkent jezelf misschien wel in het volgende: het is januari, de kerstkilo’s moeten er weer af en misschien zelfs wel meer. Je start een dieet, gaat weer vol moed naar de sportschool en tegen de tijd dat het maart is, of misschien zelfs eerder, zitten alle kilo’s er weer aan. Niet alleen dat, maar ook nog eens de gedachtes van falen of schaamte en andere neerbuigende opmerkingen die je naar jezelf maakt.


Stop met jezelf zo neerhalen dat je het niet vol kan houden. Er is waarschijnlijk meer aan de hand waar je zelf niet bij stilstaat. Zo is in een studie gebleken dat je na een slechte nachtrust gemiddeld 22% meer calorieën eet. En heb je je wel eens bedacht waarom je eet? Misschien is de reden dat je ’s avonds de zak chips pakt om je stress te ontladen of omdat je je eenzaam voelt. Het helpt enorm om je je bewust te maken van je eetmomenten en ook de redenen hierachter.


Laten we eens kijken naar een aantal oorzaken van overgewicht.


Waarschijnlijk wist je al dat als je meer kcal binnenkrijgt dan je verbruikt, dit als opslag wordt opgeslagen in vetweefsel. Vaak wordt er gedacht dat vet je dik maakt, maar wist je dat juist de koolhydraten worden opgeslagen als vet? Wees dus niet bang om voldoende gezonde vetten te eten, deze hebben juist superkrachten voor het lichaam! We leven tegenwoordig in een wereld waarbij je via je telefoon vanuit je bed eten kunt bestellen, je koelkast en voorraadkasten vol snacks liggen en overal waar we komen, er ten alle tijden eten beschikbaar is. Misschien heb je zelfs standaard een ‘gezonde’ fruitreep in je tas, voor het geval je honger krijgt. Heb je weleens berekend hoe veel eetmomenten je op een dag hebt? En dan ook je cappuccino’s meegerekend. En hoe veel van de dag is je spijsvertering actief?


Als je meer dan 5 eetmomenten op een dag hebt, die ook nog eens koolhydraatrijk zijn, last hebt van een energiedip na het eten, vreetbuien, drang naar zoet en geen maaltijd kan overslaan, dan kan het weleens zijn dat je insulineresistent bent geworden.

Ik zal proberen dit zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Je eet je maaltijd, glucose komt binnen, glucose moet de cel in om in de mitochondriën omgezet te worden naar energie (ATP), om in de cel te kunnen heeft glucose een sleutel nodig (insuline). Insuline zorgt ervoor dat glucose de cel in kan. Wellicht heb je weleens gehoord van insulineresistentie. Je kunt het vergelijken met een storm van zware windstoten, wat doe je dan met je ramen en deuren? Die timmer je dicht. Hetzelfde geldt voor een storm van glucose en insuline: de ramen en deuren van de cel gaan niet meer open. De cel wordt ongevoelig voor insuline en glucose. Wat gebeurt er dan met glucose als het de cel niet in kan? Het wordt opgeslagen als vet. Omdat een hoog gehalte glucose en insuline toxisch is voor je lichaam.


In de maag wordt er een hormoon aangemaakt: Ghreline. Dit is een hormoon dat op gang komt als de maag leeg is en stuurt hiermee een signaal naar je brein dat je moet eten. Wanneer de maag gevuld is, stopt het hormoon met signaleren. Tijdens de maaltijd stuurt ook insuline een signaal af dat het lichaam verzadigd is (nu hopen dat je lichaam nog gevoelig is voor insuline). Er speelt nog een hormoon een rol in de verzadiging: leptine. Wanneer je vetopslag vol zit, stuurt leptine nog een signaal naar het brein dat je voldoende bent voorzien. Leptine is een toestemmingshormoon. Het zegt tegen heel veel functies in je lichaam dat er voldoende energie is om taken uit te voeren. Denk aan het activeren van het immuunsysteem of voortplanting! Wanneer je brein geen seintje krijgt dat jij voldoende energie binnenkrijgt, dan is er zeker niet genoeg energie om nog 9 maanden lang extra energie te geven aan een baby. Eigenlijk best logisch, toch? Net als de storm van insuline, waardoor ramen en deuren worden dichtgetimmerd, geldt hetzelfde bij leptine. Je cellen worden ongevoelig voor leptine – en dus kan het signaal niet meer worden waargenomen. Heb jij last van: moeilijk maaltijden over kunnen slaan, problemen met vruchtbaarheid en libido, nooit koorts, nooit zin om te bewegen, intrinsieke motivatie en een hoog koolhydraatbehoefte, met name in de avond en nacht? Dan is de kans groot dat je leptineresistent bent.


Iedereen heeft een andere oorzaak en dus moeten we individueel kijken naar jouw oorzaak en dus ook jouw individuele plan van aanpak. Via de online consulten kunnen we de oorzaken achterhalen en je helpen de juiste interventies uit te schrijven. Zodat je eindelijk het probleem kan aanpakken en dit keer eindelijk BLIJVEND resultaat zult boeken.

Comentarios


  • Instagram
  • Facebook

© AUVA

bottom of page